Privacy Policy

Nieuwe wetgeving AVG

Cookiebeleid

Privacybeleid

Nieuwe wetgeving AVG
Dit privacybeleid beschrijft hoe Stichting ALS Nederland (Koninginnegracht 7, 2514 AA Den Haag) de persoonsgegevens van haar donateurs en relaties verzamelt, verwerkt en gebruikt in lijn met de nieuwe Europese privacy wet.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is met ingang van 25 mei 2018 de nieuwe privacywetgeving (Europees bekend als de General Data Protection Regulation (GDPR)) en vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Naast de beoogde ruimere bescherming van persoonsgegevens, vereist de AVG van de verwerkersverantwoordelijke én van de verwerker, het afleggen van verantwoording én toetsbaarheid van het hele proces van gegevensverwerking- en beveiliging. Dit zijn de principes accountability en auditability zoals die in de AVG worden benoemd.

Als u vragen heeft over uw privacy of over ons privacy- en cookiebeleid, dan kunt u deze stellen via het contactformulier op onze website, via info@als.nl of door telefonisch contact met ons op te nemen via 088-6660333.

Cookiebeleid

De eerste keer dat u onze website bezoekt krijgt u een zogenaamde cookiemelding in beeld. Deze tekst luidt: “Deze website gebruikt cookies en cookies van derden. Zo kunnen we onze website verbeteren en jou persoonlijke informatie aanbieden. Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookiebeleid”. Wilt u meer weten over cookies en/of weten welke gegevens in de cookies staan, bekijk dan ons cookie- en privacybeleid. Klik op de knop om cookies te accepteren. Meer informatie zie cookie- en privacybeleid.

Wat zijn cookies?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

Analytische cookies
Door middel van analytische cookies krijgen wij inzicht in het gebruik van de website. Uw privacy blijft met deze analytische cookies gewaarborgd. Met deze data kunnen wij onze website optimaliseren, waardoor wij de gebruikerservaring kunnen verbeteren. Indien u geen cookies accepteert krijgt u dezelfde informatie te zien op de website.

Google Analytics
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de ‘Analytics’-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te genereren over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben aan Google geen toestemming verleend om de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

De informatie die Google verzamelt is anoniem. Google verbergt uw IP-adres, we forceren een veilige verbinding (SSL).

Google Adwords
We maken gebruik van het online advertentieprogramma van Google AdWords om online te adverteren en advertenties relevanter te maken. Onze website maakt gebruik van de volgende Google Adwords gereedschappen:
• Interessecategorieën
• Andere vormen van gerichte reclame

Hotjar
Hotjar is een dienst voor het uitvoeren van heatmaps. Wij testen af en toe onze pagina’s om onze websites te verbeteren. De cookies die Hotjar plaatst, worden gebruikt om te onthouden welke testpagina’s reeds zijn getoond, zodat u niet dubbel wordt geteld in de test. Bovendien worden enkele gegevens vastgelegd, zoals de gebruikte browser, type apparaat (mobiel of niet) en de bron van uw bezoek. Deze gegevens worden alleen gebruikt ter verbetering van de website.

De informatie die door Hotjar verzameld wordt is anoniem, tenzij de bezoeker zelf persoonsgegevens achterlaat, bijvoorbeeld door het invullen van een online formulier. Wij maskeren in de opname van data IP-adressen en toetsaanslagen. Verder forceren we een veilige verbinding (SSL) en hebben wij met Hotjar, zoals met alle partijen die onze gegevens verwerken, een verwerkersovereenkomst gesloten.

SharpSpring
SharpSpring-trackingcookie en Session Identifier-tokens. Deze cookies worden gebruikt om de wijze hoe bezoekers gebruik maken van de internetsite te monitoren om een profiel op te bouwen waarmee wij ze beter kunnen bedienen.

Mailchimp
De E-mail Service Provider (ESP) gebruiken wij voor het versturen van bijvoorbeeld uitnodigingen, zoals bij de Tour du ALS. Op termijn zal de Mailchimp applicatie worden vervangen door ons CRM-systeem.

In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kunt u vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van uw browser. U kunt ook losse cookies weigeren via:
• Google Analytics cookies door deze tool te downloaden en installeren: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.
• Hotjar opt-out pagina: https://www.hotjar.com/opt-out
• Facebook Ads door je instellingen aan te passen: https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences/

Privacybeleid

Via de website www.als.nl worden privacygevoelige gegevens oftewel persoonsgegevens verwerkt. Stichting ALS Nederland acht een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. Persoonlijke gegevens worden door ons dan ook zorgvuldig verwerkt en beveiligd.

Bij onze verwerking houden wij ons aan de eisen die de AVG aan ons stelt. Dat betekent onder andere dat wij:
• duidelijk vermelden met welke doeleinden wij persoonsgegevens verwerken. Dat doen wij via dit privacy- en cookiebeleid;
• onze verzameling van persoonsgegevens beperken tot alleen de persoonsgegevens die nodig zijn voor legitieme doeleinden;
• u eerst vragen om uitdrukkelijke toestemming om uw persoonsgegevens te verwerken in gevallen waarin uw toestemming is vereist;
• passende beveiligingsmaatregelen nemen om uw persoonsgegevens te beschermen en dat ook eisen van partijen die in onze opdracht persoonsgegevens verwerken;
• uw recht respecteren om uw persoonsgegevens op uw aanvraag ter inzage te bieden, te corrigeren of te verwijderen.

Stichting ALS Nederland is de verantwoordelijke bij de gegevensverwerking. Onze verwerking is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens onder nummer 1287538. In deze privacyverklaring leggen wij uit welke persoonsgegevens wij verzamelen, gebruiken en met welk doel. Wij raden u aan deze verklaring zorgvuldig te lezen.

Gebruik van persoonsgegevens
Door onze website te gebruiken laat u bepaalde gegevens bij ons achter. Dat kunnen persoonsgegevens zijn. Wij bewaren en gebruiken uitsluitend de persoonsgegevens die rechtstreeks door u worden opgegeven of waarvan bij opgave duidelijk is dat ze aan ons worden verstrekt om te verwerken. Stichting ALS Nederland zal de persoonsgegevens, zoals hieronder besproken, tenzij u daar vooraf toestemming voor heeft gegeven, niet voor andere doeleinden gebruiken.

Onze website wordt beheerd door een externe beheerder. Die heeft inzicht in uw gegevens maar doet hier niets mee. Hierover hebben wij met hen een verwerkersovereenkomst afgesloten deze partij verwijdert uw gegevens op ons verzoek binnen 3 maanden.

Online
Op onze website bieden wij de mogelijkheid om:
• een donatie te doen;
• een patiënt aan te melden;
• een bestelling te doen;
• een vrijwilliger aan te melden;
• een contactmoment aan te vragen;
• een deelname aan een evenement aan te melden;

Bij elk van deze mogelijkheden vragen wij u om uw gegevens. Welke gegevens wij van u vragen hangt af van de mogelijkheid waar u gebruik van maakt. Hieronder sommen wij per mogelijkheid op welke gegevens wij van u vragen en wat wij met deze gegevens doen.

Online donatie
Als u via onze website een donatie doet, dan vragen we u via het donatieformulier om de volgende gegevens:
o aanhef
o voorletter(s)
o tussenvoegsel (optioneel)
o achternaam
o e-mail
o organisatie (optioneel)
o straatnaam (optioneel)
o huisnummer (optioneel)
o toevoeging (optioneel)
o postcode (optioneel)
o woonplaats (optioneel)
o telefoon (optioneel)
o reden van donatie (optioneel)
o frequentie van donatie
o bedrag van de donatie
o de betaalmethode

Het doel van het donatieformulier is om de gegevens van u als donateur te registreren, zodat wij inzicht hebben in het aantal donateurs dat wij hebben, op welke manieren er gedoneerd wordt en hoeveel er wordt gedoneerd. Deze gegevens analyseren wij.

Onderaan het donatieformulier vragen wij u of u toestemming wilt geven op het volgende: “Stichting ALS Nederland mag mij op de hoogte houden met info over ALS”. U kunt middels een vinkje aangeven of u hier toestemming voor geeft. Indien u dit doet, maar dit achteraf ongedaan wilt maken, dan kunt u zich altijd per telefoon, post of e-mail afmelden voor de ontvangen vorm van informatie (bijv. nieuwsbrief, magazine etc.).

Online patiënt aanmelden
Als u via onze website een patiënt aanmeldt, dan vragen we u via het aanmeldformulier om de volgende gegevens:
o aanhef
o voorletter(s)
o tussenvoegsel (optioneel)
o achternaam
o e-mail
o straatnaam (optioneel)
o huisnummer (optioneel)
o toevoeging (optioneel)
o postcode (optioneel)
o woonplaats (optioneel)
o telefoon (optioneel)
o geboortedatum
o type ziekte: ALS, PLS of PSMA
o diagnosedatum

Het doel van het aanmeldformulier is om de gegevens van een patiënt te registreren. Wij willen u graag zo gericht mogelijk informeren over voor de aangemelde patiënt specifieke informatie. Gegevens over het ziektebeeld van een patiënt (type ziekte en diagnosedatum) zijn alleen bekend bij onze afdeling Patiëntencontact en onze databasebeheerder en delen wij op geen enkele wijze met derde partijen.

Onderaan het aanmeldformulier voor patiënten vragen wij u of wij contact met u op mogen nemen
voor een (persoonlijk) gesprek en om u zo gericht mogelijk te informeren over voor de aangemelde patiënt specifieke informatie. Dit betreft informatie over onderzoek, over hulpmiddelen en zorg rondom de ziektes ALS, PLS en PSMA, maar ook over evenementen en acties die worden georganiseerd ten behoeve van deze ziektes. U kunt middels een vinkje aangeven of u hier toestemming voor geeft. Indien u dit doet, maar dit achteraf ongedaan wilt maken, dan kan dat heel gemakkelijk. Bij elke vorm van communicatie van ons naar u is een afmeldmogelijkheid opgenomen.

Tevens vragen wij u onderaan het aanmeldformulier of u toestemming wilt geven op het volgende: “Stichting ALS Nederland mag mij info over ALS sturen”. U kunt middels een vinkje aangeven of u hier toestemming voor geeft. Indien u dit doet, maar dit achteraf ongedaan wilt maken, dan kunt u zich altijd per telefoon, post of email afmelden voor de ontvangen vorm van informatie (bijv. nieuwsbrief, magazine etc.).

Online bestelling webshop
Als u via onze webshop op onze website een bestelling doet, dan vragen we u om een account aan te maken. Hiervoor vragen we u om de volgende gegevens:
o Geslacht (optioneel)
o voornaam
o tussenvoegsel (optioneel)
o achternaam
o e-mail
o type klant (optioneel)
o telefoon
o mobiel (optioneel)
o factuuradres
o postcode
o huisnummer
o toevoeging (optioneel)
o straatnaam
o plaats
o provincie
o land
o naar dit adres verzenden
o naar een ander adres verzenden
o wachtwoord
o wachtwoord bevestigen
o betaalgegevens

Het doel van het bestelformulier is om de gegevens van u als besteller te registreren, zodat wij u de bestelling kunnen toesturen en u kunnen bereiken indien een bestelling niet (volledig) of niet tijdig geleverd kan worden. Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen.

Onderaan het bestelformulier vragen wij u of u toestemming wilt geven op het volgende: “Stichting ALS Nederland mag mij info over ALS sturen”. U kunt middels een vinkje aangeven of u hier toestemming voor geeft. Indien u dit doet, maar dit achteraf ongedaan wilt maken, dan kunt u zich altijd per telefoon, post of e-mail afmelden voor de ontvangen vorm van informatie.

Online vrijwilliger aanmelden
Als u zich via onze website als vrijwilliger aanmeldt, dan vragen we u via het intakeformulier om de volgende gegevens:
o naam
o adres
o postcode
o plaats
o telefoon
o e-mail

Het doel van het intakeformulier is om contact met u op te kunnen nemen indien we u willen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Uw gegevens worden, tenzij anders door u aangegeven of als u gaat werken bij Stichting ALS Nederland, vernietigd na drie maanden na ontvangst.

Online contact aanvragen (algemeen)
Als u via onze website een contactverzoek doet, dan vragen we u via het contactformulier om de volgende gegevens:
o naam
o e-mail
o telefoon (optioneel)
o onderwerp
o boodschap

Het doel van het contactformulier is om contact met u op te kunnen nemen om gehoor te geven aan uw verzoek.

Onderaan het formulier vragen wij u of u toestemming wilt geven op het volgende: “Stichting ALS Nederland mag mij info over ALS sturen”. U kunt middels een vinkje aangeven of u hier toestemming voor geeft. Indien u dit doet, maar dit achteraf ongedaan wilt maken, dan kunt u zich altijd per telefoon, post of e-mail afmelden voor de ontvangen vorm van informatie.

Online contact aanvragen (bedrijven)
Als u via onze website een contactverzoek doet, dan vragen we u via het contactformulier om de volgende gegevens:
o naam organisatie
o straatnaam (optioneel)
o huisnummer (optioneel
o postcode (optioneel)
o vestigingsplaats (optioneel)
o naam contactpersoon
o e-mail contactpersoon
o telefoonnummer contactpersoon
o onderwerp
o bericht

Het doel van het contactformulier is om contact met u op te kunnen nemen om gehoor te geven aan uw verzoek.

In het contactformulier vragen wij u bovendien:
• of u de nieuwsbrief voor bedrijven wilt ontvangen;
• of Stichting ALS Nederland u op de hoogte mag houden met info over ALS.
U kunt middels een vinkje aangeven of u hier toestemming voor geeft. Indien u dit doet, maar dit achteraf ongedaan wilt maken, dan kunt u zich altijd per telefoon, post of e-mail afmelden voor de ontvangen vorm van informatie.

Online inschrijving digitale nieuwsbrief
Als u zich via onze website inschrijft voor een van onze digitale nieuwsbrieven, dan vragen we u via het inschrijfformulier nieuwsbrief om de volgende gegevens:
o aanhef
o voornaam
o tussenvoegsel (optioneel)
o achternaam
o e-mail

Het doel van het inschrijfformulier nieuwsbrief is om uw gegevens te registreren, zodat wij u de nieuwsbrieven toe kunnen sturen.

Op het moment dat u het inschrijfformulier invult wordt een cookie geplaatst. Met dit cookie monitoren wij uw websitebezoek op onze website. Zie ook cookiebeleid.

Onderaan het formulier vragen wij u of u toestemming wilt geven op het volgende: “Stichting ALS Nederland mag mij over ALS informeren”. U kunt middels een vinkje aangeven of u hier toestemming voor geeft. Indien u dit doet, maar dit achteraf ongedaan wilt maken, dan kunt u zich altijd per telefoon, post of e-mail afmelden voor de vorm van informatie die u heeft ontvangen.

Verstrekking aan derden
Wij zullen de door u verstrekte gegevens niet aan andere partijen verstrekken indien u hiervoor geen toestemming heeft gegeven, tenzij dat noodzakelijk is in het kader van de uitvoering van de overeenkomst die u met ons sluit of indien dit wettelijk verplicht is.

Indien u per post ons ALS Magazine ontvangt, dan delen wij uw NAW-gegevens met Platform P en Sandd die voor ons de verzending van het magazine verzorgen. Met deze partijen hebben wij een verwerkersovereenkomst.

Beveiliging
Wij nemen beveiligingsmaatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken. In het bijzonder nemen wij de volgende maatregelen:
• logische toegangscontrole, gebruik makend van wachtwoorden;
• encryptie (versleuteling) van digitale bestanden met persoonsgegevens;
• beveiliging van netwerkverbindingen via Secure Socket Layer (SSL) technologie;
• doelgebonden toegangsbeperkingen;
• controle op toegekende bevoegdheden.

Websites van derden
Ons cookie- en privacybeleid is niet van toepassing op websites van derden die door middel van links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare of veilige manier met uw persoonsgegevens omgaan. Wij raden u aan de privacyverklaring van deze websites te lezen alvorens van deze websites gebruik te maken.

Bijvoorbeeld Kentaa (ons actieplatform) en Lightspeed (onze webwinkel).

Bewaartermijnen
Indien uw gegevens bij ons zijn opgeslagen en er is geen actieve relatie meer tussen u en Stichting ALS Nederland dan zullen wij uw gegevens niet langer bewaren dan nodig is of wettelijk vereist. Als er geen actieve relatie meer is en alle zaken zijn afgewikkeld worden uw gegevens uiterlijk zeven jaar bewaard. Als u een verzoek heeft gedaan om uw gegevens eerder te laten verwijderen en er zijn geen wettelijke of andere verplichtingen om uw gegevens te bewaren, zullen uw gegevens op uw verzoek eerder verwijderd worden.

Inzage, correctie en recht van verzet
U heeft na schriftelijk verzoek de mogelijkheid uw gegevens in te zien, te laten corrigeren of te laten verwijderen. U kunt hiervoor een mail sturen naar info@als.nl. Schriftelijke verzoeken kunt u sturen naar Stichting ALS Nederland, Koninginnegracht 7, 2514 AA Den Haag.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kennen de volgende rechten toe aan personen van wie persoonsgegevens worden verwerkt (de betrokkenen):

  • Recht op informatie (art 33-34 Wbp / art 13-14 AVG)
    Een betrokkene moet op de hoogte worden gesteld van het feit dat verwerking van zijn persoonsgegevens plaatsvindt of zal plaatsvinden en wat de doeleinden hiervan zijn. Ook wanneer het doel van de verwerking verandert, zal de betrokkene hier opnieuw over geïnformeerd worden.
  • Recht van inzage (art 35 Wbp / art 15 AVG )
    Een betrokkene heeft het recht om de persoonsgegevens in te zien die van hem/haar verwerkt worden. De verwerkingsverantwoordelijke moet op eerste verzoek van betrokkene inzage verschaffen met betrekking tot de persoonsgegevens die worden verwerkt.
  • Recht op rectificatie (art 36 Wbp / art 16 AVG)
    Een betrokkene heeft het recht om van hem/haar betreffende onjuiste persoonsgegevens te laten corrigeren of te laten aanvullen. De verwerkingsverantwoordelijke is verplicht iedere ontvanger aan wie persoonsgegevens zijn verstrekt in kennis te stellen van elke rectificatie, tenzij dit onmogelijk is of onevenredig veel inspanning vraagt.
  • Recht op gegevenswissing / vergetelheid (art 36 Wbp / art 17 AVG)
    De verwerkingsverantwoordelijke is verplicht persoonsgegevens van de betrokkene zonder onredelijke vertraging te verwijderen, onder andere wanneer:
    – persoonsgegevens niet langer nodig zijn voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of verwerkt;
    – de betrokkene zijn toestemming intrekt en er geen andere rechtsgrond voor verwerking bestaat;
    – betrokkene bezwaar maakt tegen de verwerking;
    – de persoonsgegevens onrechtmatig verwerkt zijn.
  • Recht van verzet / recht op beperking van de verwerking (art 18 AVG)
    Het recht op beperking houdt in dat de persoonsgegevens (tijdelijk) niet verwerkt mogen worden en niet gewijzigd mogen worden. Het feit dat de verwerking van de persoonsgegevens beperkt is, moet door de verwerkingsverantwoordelijke duidelijk in het bestand zijn aangegeven zodat dit ook duidelijk is voor ontvangers van de persoonsgegevens. Wanneer de beperking weer wordt opgeheven, moet de betrokkene hiervan op de hoogte worden gebracht.
  • Recht op overdraagbaarheid / dataportabiliteit (art 20 AVG)
    Dit recht houdt in dat een betrokkene de gegevens van een verwerkingsverantwoordelijke moet kunnen verkrijgen in gestructureerde, gangbare en machineleesbare vorm en het recht heeft deze gegevens aan een andere verwerkingsverantwoordelijke over te dragen of rechtstreeks te laten overdragen, zonder daarbij te worden gehinderd tenzij dit afbreuk doet aan rechten en vrijheden van anderen. Een betrokkene heeft recht op overdraagbaarheid voor zover het gaat om door hem zelf verstrekte gegevens.
  • Recht van bezwaar (art 40-41 Wbp / art 21 AVG)
    Een betrokkene kan vanwege redenen die verband houden met zijn specifieke situatie gebruik maken van dit recht van bezwaar tegen de verwerking van hem betreffende persoonsgegevens, als is voldaan aan de in de verordening genoemde eisen. Als een betrokkene bezwaar maakt staakt de verwerkingsverantwoordelijke de verwerking, tenzij dwingende gerechtvaardigde gronden anders bepalen.
  • Recht niet te worden onderworpen aan geautomatiseerde individuele besluitvorming / profiling (art 42 Wbp / art 22 AVG)
    Bij dit recht kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de verwerking van sollicitaties via internet zonder menselijke tussenkomst. In de onderstaande drie gevallen is geautomatiseerde individuele besluitvorming wel mogelijk:
    a. het is noodzakelijk voor de totstandkoming of de uitvoering van een overeenkomst;
    b. het is toegestaan bij een Unierechtelijke of lidstaatrechtelijke bepaling;
    c. het berust op de uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene.

Wijzigingen in deze privacyverklaring
Wij behouden ons het recht voor om wijzigingen aan te brengen in deze verklaring. Wijzigingen zullen op deze website worden gepubliceerd en oude versies houden wij beschikbaar. Het verdient aanbeveling om deze verklaring geregeld te raadplegen, zodat u van deze wijzigingen op de hoogte bent.

Contactgegevens
Als u vragen heeft over uw privacy en onze privacy- en cookieverklaring, dan kunt u deze stellen via het contactformulier op onze website of door telefonisch contact met ons op te nemen via 088-6660333.

Deze privacy- en cookieverklaring is voor het laatst aangepast op 23 augustus 2018.

Versie 1.3

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »